Om livet

Hjem – et sted vi lever – Del ll

19. september 2017

Kapitlet – del ll


Tryghed og turbulens

Johannes øjne er klare og vedholdende, mens hun fortæller om et barndomshjem, hvor hygge var i centrum, og hvor især aftensmaden blev prioriteret højt. “Det var vigtigt, fordi det ofte var det eneste tidspunkt på dagen, hvor vi var sammen alle fire. Vi lavede altid noget, der hedder ‘top og bund’, hvor man skulle sige, hvad toppen og hvad bunden på dagen havde været. Så det var en fin måde at vende dagen på og en god hjælp til at finde frem til det gode i dagen, hvis man mest have syntes, den var træls.” Johannes blik forsvinder i bordfladen. En skygge fra fortiden har sneget sig ind i minderne og vil have plads. Det er fortællingen om den lykkelige barndom, som blev afløst af en turbulent ungdomstid. Sidst i teenageårene var Johanne havnet i et dårligt miljø, som gjorde livet kompliceret for hende. Livet på kanten og et besværligt forhold gjorde hende ude af stand til at tage kontrol over sit liv. Vendepunktet i den vanskelige tid opstod, da Johannes familie viste, hvor bekymrede de var for hende. Moderen tog fri fra arbejde i to uger, for at få Johanne ud af problemerne og overvågede hende. “Jeg fik ikke engang lov til at sove alene. Det var alligevel også rimeligt grænseoverskridende som 19 årig at gå med sin mor i hånden.” Johanne fortæller, at moderen tjekkede alt, hvad der kom ind på telefonen, og hun gav Johanne ti minutter til at ringe til sin daværende kæreste og fortælle, det var slut.

Mens Johanne fortæller, holder hun fast om dækkeservietten på bordet, men taler klart og tydeligt. Der er ingen fortrydelse. Hun føler, hun har lært meget om sig selv ved at have været igennem en hård periode. “På en måde synes jeg, jeg er blevet mere psykisk stærk efterfølgende. Jeg har læst mine forskellige reaktionsmønstre at kende. Jeg ved, at jeg skal passe på, hvis jeg reagerer på en bestemt måde, for så har jeg flere veje, jeg kan gå ud af. Det jeg også lærte, var i stedet for at sige, at det var min daværende kæreste, der var en idiot, så var det jo mig, der var en idiot, fordi jeg valgte at blive hos ham. Det er ikke for at give mig selv hele skylden, men det er vigtigt ikke at se sig gal på alt muligt, men se om det er mig selv, der kunne have gjort noget anderledes.”


Herhjemme værner vi også meget om aftensmåltidet, vi spiser sammen alle fire, vi leger stadig ‘top og bund’, dog med en udvidelse. Min Tyrk, Rapanden og jeg er vilde med det, Frøhopperen skal også nok lære det at kende og blive glad for det. Det er en fin måde at vende dagens begivenheder på.

Når jeg genlæser dette ovenstående afsnit, får jeg en knude i maven. Det var en vild tid, som alligevel endte ret fint. Jeg er min mor evigt taknemmelig for den enorme indsats, hun gjorde. Nogen vil måske mene, at det var en overdrevet reaktion fra hendes side. Det var det ikke. Det var helt passende, og  lige præcis det der skulle til. Jeg kom på rette kurs og fik styr på mig selv. I dag kan jeg kun se det som min egen skyld og er hverken sur eller bitter på nogen fra min fortid, jeg tog selv en hel masse elendige valg, men jeg er blevet meget klogere og dét er meget værd. Derfor kan jeg heller ikke fortryde andet, end jeg gjorde min familie ondt. Det var en hård, en vild også en sjov, men især en dyster tid, med mange følelser. I dag ser jeg mig selv som glad og i glimt får jeg endda lykkefølelsen for fuld smadder i hele min krop. Så jeg er altså et helt, helt andet sted i mit liv, end jeg var for ti år siden da det hele var ved at køre af sporet for mig. Og heldigvis for det.

Det er lidt svært at trykke udgiv denne gang, måske giver det mening, måske gør det ikke, men nu gør jeg det.

Hvis du ikke fik del l med, kan du læse det HER. I morgen kommer del lll, som også er sidste del.

Kærlighed til dig
-Johanne

Hvis du har lyst, kan du følge mig og blive opdateret via de sociale medier, FacebookInstagram og på Bloglovin.

Kærlighed til dig   -Johanne  

Hvis du har lyst, kan du følge mig og blive opdateret via de sociale medier, FacebookInstagram og på Bloglovin.

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar