Hverdagens trivialiteter

Guide til at forstå en Vestjyde

8. april 2017

Vestjysk, er en vidunderlig dialekt. Synes jeg. Det synes jeg faktisk at de fleste dialekter er. Én ting er sikkert, alle dialekter har hver sin charme. Hvis du en dag skulle forvilde dig til det vestjyske, hvilket du burde, fordi det er så skønt, så vil jeg her komme med en lille guide som er rar at have med i baghovedet og som kan hjælpe dig på vej, til at begå dig på denne egn. Både sprogligt, men så sandelig også i dette helt særlige samfund.

  1. Når du tror, at der er en der siger: Hwa’ he´er de forskellige skrevsretninger? Så mener Vestjyden egentlig bare, hvad hedder de forskellige trosretninger. Den er god nok, det ér hørt!
  2. Forskellen på hvornår Vestjyden bruger en og et er lig nul. Det hedder bare jen.
  3. Forestil dig, at du sidder på en beverdinge, bestiller en punch (kaffe og snaps) og konkluderer så, at den er lidt skarp i smagen (jo, det kan man godt sige at den er). Så blander Vestjyden sig og siger, du har da hhwis’ brug for lidt punch myl. Så mener Vestjyden, du har da vist brug for lidt sukker.
  4. Når du proklamerer, at Vestjyden, der står overfor dig har vundet syvogtyve millioner og Vestjyden så siger Jooow, deeeeet. Det var da rar nok. Så mener Vestjyden egentlig FUCKING JA! DET ER DET BEDSTE DER NOGENSINDE ER HÆNDT MIG. LANGT MERE OG BEDRE END KONE, MAND (ja ja, man helgarderer sig vel), BØRN, HUS, BIL, JOB OG LIVET!
  5. Som endelses bogstav er T rimelig overflødigt. Et eksempel kan være, når Vestjyden siger det er sød. Så mener Vestjyden det er sødt.
  6. En pris er blot vejledende udsalgspris.
  7. Loppefund, genbrugsguld og huse koster en brøkdel af hvad det koster i resten af landet (jo jo, det er rigtig nok!).
  8. I Vestjylland findes der marker, du ved sådan nogle åbne landskaber og bredde vidder. Mellem byerne (jo, herover findes der bygrænser), er der marker indtil den næste by og sådan fortsætter det, indtil der forefindes en slags vandkant.
  9. Du kaster dine arme entusiastisk til hver side og vil kramme og knuse en Vestjyde, men bliver ramt af en fast hånd, der befinder sig et svævende sted mellem dine hænder. Så er det ikke fordi Vestjyden ikke kan lide dig, Vestjyden er bare ikke til det der nymoderne krammeri.
  10. Vestjyden siger, nææææ, det er da Bunne, der kommer der i sin Harboøre habit. Så forestiller du dig måske, en lidt lækker brun mand, med trimmet skæg og i en lækker sort sag og hvid skjorte. Så kan jeg, allerede nu fortælle dig, at du vil blive en kende skuffet. Så vil du nemlig rundt om hjørnet møde Bunne, der kommer anstigende i denne mundering

harbooere-habit

Hvis du også kender en der vil få gavn af denne guide, så er det meget tilladt at dele. ;)

Hvis du har lyst, kan du følge mig på Facebook, Instagram og på Bloglovin.

Kærlighed til dig   -Johanne  

Hvis du har lyst, kan du følge mig og blive opdateret via de sociale medier, FacebookInstagram og på Bloglovin.

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar