Hverdagens trivialiteter Noget med børn Om livet

Så lad dog barnet!

9. december 2016

I går var der et julearrangement i min søns Børnehave. Vi forældre var inviteret ned i børnehaven, for at lave juledekorationer. Der var intet galt med selve arrangementet. Vi var udenfor, så vi kunne svine alt det der var nødvendigt, der var en masse forskellige objekter til at sætte i dekorationerne, julemusikken spillede derudaf og der var kaffe. What’s not to like?

Børnene!

Åbenbart.

Jeg er forarget! Sådan rigtig forarget. Ikke mindst på børnenes vegne. Og jeg kan simpelthen ikke forstå bevæggrunden. Jeg hørte kommentarer, som:

Ej, det er ikke pænt.

Se, det her er pænere.

Dét der passer ikke ind, hjemme hos os.

Lad nu være med at pille ved den!

Det var ikke just mange af kommentarerne, der var sagt med en venlig, varm eller anerkendende tone. Jeg så dekorationer, der er pænere end jeg kan købe hos den lokale blomsterbutik. Uden at forklejne nogle børnehavebørn, så er det ikke noget de kan frembringe.

Hvad tænker de forældre på? Tror de, at det er et arrangement udelukkende for deres skyld?

Flere børn ville kun sidde ved bordet et øjeblik, de måtte jo ikke være deltagende, så de ville hellere lege. Det fik de også skæld ud over, det var jo ikke planen med dette arrangement.

Mit barn er ikke den mest kreative i verden, men at se den stolthed og det ejerskab, han har over sin juledekoration. Dét er meget værd. Både for mig, men i særdeleshed også for ham. Han bar rundt på den dekorationen, da han var færdig og kunne slet ikke være i sig selv, da han skulle vise den til sin Baba.

I dag lever vi i et samfund, hvor det ikke er mange der føler, at de har nok tid sammen med deres børn. Men her opstiller børnehaven nogle rigtig gode rammer, hvor vi bare skal være. Vi kan være sammen med vores børn, uden praktiske gøremål og på deres domæne. Et sted hvor de er vante, hvor de føler, at vi forældre er gæster. Og så kan vi forældre vælge, at sætte os ned og opføre os som gæster, se på og eventuelt være behjælpelige med dekorationen, i det omfang barnet har behov for. Og ellers bare nyde at være sammen med sit barn og være sammen om at lave noget.

Vi er i bund og grund sociale væsener, vi holder af at være sammen og gøre noget sammen. I denne aktivitet er vi sammen med nogen, vi holder af, måske endda dem vi holder allermest af. Værdierne i fællesskabet har blandt andet sin årsag i det faktum, at vi lever i samme samfund, i samme historiske epoke, kort sagt, at vi lever og deltager i en fælles kultur. Lad os værne om det, sammen med vores børn.
Vores forhold til kulturen er en vekselvirkning. Den er skabt og bliver fortsat udviklet og forandret af individuelle menneskelige præstationer – og den virker tilbage på os igen som en faktor, der præger vore tanker og værdier, vores kulturelle identitet.

At være fælles om denne juledekoration indebærer i princippet at være lige, at være to individer på lige fod, med lige ret og værdighed. Dét vil jeg i hvert fald gerne lære mit barn. At vi alle er lige meget værd.

Så lad dog barnet!

img_6737

 

Følg mig på Facebook og på Bloglovin.

Kærlighed til dig   -Johanne  

Hvis du har lyst, kan du følge mig og blive opdateret via de sociale medier, FacebookInstagram og på Bloglovin.

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar